Manastir Tumane

Manastir Tumane I manastir Nimnik
Termin: 12.12.2021
CENA ARANŽMANA : 1500.00

Program putovanja:

1.Dan– Sastanak putnika u 05:40 h , kod Rode . Polazak u 06:00 časova. Putovanje autoputem preko Velikog Gradišta, pored Dunava sve do prve destinacije koju obilazimo, manastira Tumane.
Jutarnja Liturgija. Grupna molitva. Odlazak do isposnice Sv. Zosima, udaljene 800 m od manastira. Nakon posete isposnici povratak do manastira Tumane.
Nakon obilsaka Manastirskog kompleksa putovanje nastavljamo do Golubca. Panoramski obilazak tvrdjave i Golubackog grada u pratnji stručnog vodiča. Slobodno vreme za rucak i osvezenje u hotelu Golubacki grad.
Nastavak puta do manastira Nimnik. Obilazak manastirskog kompleksa sa kapelom posvećenom pokrovu Sv. Bogorodice u pratnji stručnog vodiča. Grupna molitva.Vecernja sluzba.
Po završetku večernjeg bogosluženja povratak za Kragujevac istom trasom. Dolazak u Kragujevac u večernjim časovima.

Manastir Tumane- je pravoslavni manastir Eparhije braničevske Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Golubačkoj dolini na samoj obali istoimenog potoka, 8 km udaljen od Golupca. O osnivanju manastira do danas se u narodu čuva živo predanje koje se vezuje za proslavljenog junaka Miloša Obilića. Uoči samog boja na Kosovu, Miloš je nehotice prilikom lova ranio Sv. Zosima, pravoslavnog monaha pristiglog sa dalekog Sinaja. U znak poravnanja, a u strahu od Gospoda, tražeći oprost, nad grobom Svetitelja započeo je gradnju zadužbine koju je nakom njegove pogibje na Kosovu narod svojim rukamo i darovima završio. Najveća svetinja ovog manastira jesu čudotvorne mošti Sv. Zosima za koje se vezuju mnoga isceljenja, zbog čega je manastir poznat i pod nazivom Đerdapski Ostrog.

Nedaleko od manastira (oko 800m) u gustoj bukovoj šumi, nalazi se Isposnica Sv. Zosima, autentično sačuvana iz vremena kada je svetitelj živeo u njoj. Sastoji se od male pećinske crkve i skromne monaške kelije prislonjene uz stenu. Jedna je od nekoliko sačuvanih u Srbiji.

Golubački grad– ili Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smešten je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Tvrđava je građena lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti. Golubac je imao burnu istoriju. Tokom srednjeg veka, vodile su se mnoge bitke oko njega, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Mađarske. Od 1867. godine, predat je srpskom knezu Mihailu Obrenoviću. U savremeno doba Golubac je popularna turistička atrakcija na Dunavu. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel, a do kraja 2017. se očekuje kompletna obnova.

Manastir Nimnik – poznat i pod imenom Marijanski manastir je manastir Srpske pravoslavne crkve, pripada Eparhiji braničevskoj. Manastir sa crkvom posvećenoj Prenosu moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog predstavljaju kao celina nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. Nalazi se na putu Požarevac-Veliko Gradište, a na jugoistoku od sela Kurjače (opština Veliko Gradište) , na 3 km udaljenosti od puta, u hrastovoj šumi. Ime manastira potiče verovatno od vlaške reči „nimik“ (neznan, nepoznat) po nepoznatom svetitelju čiji se grob nalazi u kapeli Svetinja uz crkvu.

 

Cena aranžmana obuhvata:
– prevoz autobusom turisticke klase (tv,dvd,klima) prema program putovanja / mesta se određuju prema vremenu prijave
– organizaciju I tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem

Cene aranžmana ne obuhvata:
– ručak u hotelu Golubacki grad – uobicajeno cena  din i placa se vodicu )
– ostale individualne troškove.

Nači

n plaćanja:
– u celosti prilikom rezervacije

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 20-50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.
Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Uz ovaj program vaze Opsti Uslovi putovanja TA MOJA TRAVEL DOO, PREMA ZAKONU O TURIZMU, ČLAN 79, ZA JEDNODNEVNE IZLETI (PUTOVANJA KRAĆA OD 24h), NIJE OBEZBEĐENA ZAŠTITA U POGLEDU GARANCIJE PUTOVANJA

REZERVACIJE : 061 137 47 04 ,034 208 026