Krf

KRF – osnovne informacije
Krf je jedno od sedam Jonskih ostrva. Zbog blage klime i velike vlažnosti poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima. Ostrvo je dobilo ime po nimfi Korkira, kćerki reke Assopos u koju se Posejdon zaljubio, kidnapovao je i doveo na Krf. Glavni grad ostrva je grad Krf jedan od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovladjuje venecijanska i engleska arhitektura, dobro sačuvane znamenitosti ranijih osvajača. Grad Krf ima dve tvrdjave, staru i novu, obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposecenijih je svakako Liston ulica, sa mnogobrojnim fenjerima, pruzice Vam posebanugodjajutokuvečernjihšetnji.

KRF –autom
Do Krfa se stize jednostavno.Duzina puta Beograd –Krf iznosi 915 km, od toga je auto-put 690 km . Do Igumenice od Beograda se stize za 13h.
Beograd –Nis—Skoplje-Evzoni-Solun –Veria-Kozani-Grevena-Metsovo-Janjina-Igumenica.
Karte za trajet nije moguce rezervisati.Saobracaju na relaciji Igumenica – grad Krf ,
Za juzni deo ostrva koristi se linija za Lefkimi.voznja traje 1.5-2h.Cena karte zavisi od prevoznika , krece se 7-10 e po osobi , za auto se naplacuje oko 30e. Vise informacija na sajtu http://www.corfu-kerkyra.eu/html/english/timetable.htm

Krf –avionom
Krf ima medjunarodni aerodromIoannis Kapodistrias udaljen od grada 3 km .Aerodrom je savremeno opremljen I let Beograd –Krf traje sat vremena.
Krf –autobusom –
Agencije organizuju prevoz autobusom do Krfa .Voznja traje oko 20h . Na ostrvo se stize 1,5 -2 h.

PLAZE NA KRFU

Plaže na Krfu su među najlepšm plažama u Grčkoj. Puno njih je označeno plavom zastavicom, što znači izuzetan kvalitet, čistoću vode i pogodne uslove na obali. Plaža Akaravi je duga 8 km, ima prelepi pesak. Posebno je pogodna za porodice sa decom, jer je vrlo bezbedna. Od sportova na vodi dostupni su surfovanje, pedalino, skijnje na vodi i lude zabavne vožnje. Paraglajding je vrlo popularan ovde. Na plaži postoji vrlo dobar izbor restorana i taverni.

Paleokastrica se nalazi na severozapadnom delu ostrva, među brdima na čijim se padinama nalaze maslinjaci i polja citrusa. Paleokastricu čini pet malih zaliva. U njenu luku pristaju jahte iz svih delova Mediterana. Sa brda i manastira skrivenoh među njima pruža se jedinstven pogled na more i ostrvo. Posebne lepote ima selo Lakones. Voda je izuzetno čista i vrlo hladna zahvaljući podzemnim izvorima. Voda je vrlo duboka, a plaža šljunkovita. U okolini postoji puno malih skrivenih plaža do kojih se dolazi čamcem. Na ovoj plaži ima vrlo kvalitetnih hotela i privatnih vila koje nude smeštaj.

Sidari je još jedna plaža sa plavom zastavicom. Leži na zapadnom kraju severne obale. Iznad plaže se izdižu zelena brda. Predeo ulepšavaju litice od peskovitog kamena. Posebnu atrakciju čini Kanal Ljubavi. Voda je vrlo plitka i vrlo topla. Mogu se iznajmiti pedalino ili kanu. Mesto ima preko 40 taverni.

Plaža Sanset se nalazi blizu Sidarija. Poznata je po najlešpem zalasku sunca na Krfu. Peščana je i ima vrlo čistu vodu. Plaža je inače vrlo uska. Nema ležaljke, te bi trebalo poneti sopstvene. Postoji par taverni iznad plaže. U blizini se nalazi selo Peoulades.

Plaža Kasiopi leži u podnožju planine Pantokrator. Ovo mesto je nekada bilo ribarsko selo, a sada ima pregršt turističkih aktivnosti i pogodnosti. U blizini su vrlo šarolika luka i ostaci rimskih građevina. Šljunkoviti zalivi su vrlo bezbedni za plivanje. Postoje hoteli i apartmani, taverne i sofisticirani restorani.

Plaža Ipsos se nalazi u severoistočnom delu ostrva. Vrlo je uska, odmah ispod puta, ali je duga i na kraju se završava malim pristaništem. Njen glavni adut je mnoštvo sportova na vodi i pesku. Smeštaj se svodi na private apartmane. Ima preodabnice brze hrane, par taverni i pab sa grickalicama. Ipsos ima plavu zastavicu.

Plaža Barbati se nalazi u severnom delu istočne obale. Iznad nje se spuštaju šumoviti i zeleni obronci planine Pantokrator. Obeležena je plavom zastavicom. Sa plaže se preko mora pruža lep pogled na grad Krf. Ima nekoliko taverni. Plaža Arilas je pod plavom zastavicom. Mala je i uska, većim delom peščana, ali ima i šljunkoviti deo koji je odvojen potočićem. Ima par apartmana i taverni. Idealna je za parove i porodice koji žele mirniji odmor.

Postoje dve plaže pod imenom Sveti Georgije i obe su nagrađene plavom zastavicom. Severna plaža Sveti Georgije je mala intimna plaža sa zlatnim peskom. Na njoj nema ekstrmen gužve čak ni u ciku sezone. Mogući su razni sportovi poput surfa i jedrilica. Ovo mesto nije naseljeno, te se van sezone na plaži može naći pravi mali usamljeni raj. Postoji par taverni sa odličnim ribljim specijalitetima.
delu ostrva se nalaze dve južne plaže Sveti Georgije. One su takođe relativno mirna i prava rajska mesta sa puderastim zlatastim peskom, kristalnom vodom, ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, hotelom i apartmanima u blizini i par taverni. Plaže su vrlo bezbedne, te su pogodne za porodice sa decom. Ove južne plaže su suže od severnih.

Ljubitelji mirnog odmora na plaži će se odlično provesti na plaži Sveti Gordija. Ona je duga 1.5 km i prekrivena peskom i šljunkom. U blizini su hoteli, restorani i apartmani. Mogu se iznajmiti ležaljke i pedalino. Taverne su specijalizovane za riblja jela, a ima i prodavnica brze hrane.

Sveti Spiridon je plaža u severoistočnom delu ostrva. Mala je, peščana, sa kristalnom vodom i označena plavom zastavicom. Plaža je vrlo mirna i intimna. U blizine se nalazi jezero iza koga je još mirnija plaža. U blizini postoje apartmani za iznajmljivanje i nekoliko taverni.

Istočna plaža Sveti Stefan se nalazi na istočnoj obali, vrlo je popularna. Iz nje leži malo ribarsko selo koje čuva tradicionalni šarm. Sa plaže se pruža pogled na grčko kopno i Albaniju. Na plaži se nalaze vrhunske riblje taverne. Zapadna plaža Sveti Stefan je duga peščana plaža sa plavom zastavicom. Ima apartmane i par taverni. Izuzetno je lepa, ali za ljubitelje sunčanja vetrovitija no što bi trebalo da bude.

Plaža Agni se nalazi u severiostočnom delu Krfa. Predstavlja jednu od najskrivenijih plaža na ostrvu. Iznad nje se izdižu šumovite planine. Plaža je šljunkovita, a voda duboka vrlo blizu obale, te je tu često usidrena po neka jahta. Postoje tri tavern koje rade od 19:00 h, a do kojih prevoze tri taksi brodića. Ova plaža je idealna za romantično veče.

Iznad plaža Benitsesa koje su takođe pod plavom zastavicom uzdiže se zelenilo okolnih brda. Ovo mesto je malo ribarsko selo. Stare kuće održavaju tradicionalnu atmosferu. Plaže su šljunkovite, imaju platform za plivanje i mnoštvo sportova poput paraglajdinga, skijanja na vodi, pedalina i drugih stvari. Ima puno zabavnih atrakcija poput vodene banane. Ima više prodavnica brze hrane no restorana, a postoje apartmani i pa hoteli.

Preko puta grčkog i albanskog kopna nalazi se plaža Dasia, okružena šumovitim padinama. Plaža je duga i uska, šljunkovita i okružena maslinjacima i borovim šumama. Postoje platforme za plivanje. Tu je puno jeftinih barova na plaži, picerija, tavern i kafea. Ima plavu zastavicu. Na jugozapadnoj obali blizu sela Vitalades nalazi se plaža Gardenos. Na njoj se reka Gardenos uliva u more. Duga, pusta peščana plaža je jedna od najlepših na Krfu. Postoji par prijatnih taverni.

Plaža Ermones takođe ima plavu zastavicu. Iznad nje se uzdižu strme stenovite planine. Prekrivena je peskom i šljunkom. Voda je vrlo duboka. Ovo je plaža za ljubitelje mira i uživanja. Postoji par apartmana i Ermones Beach Hotel kompleks do kojeg se stiže žičarom. U blizini je teren za golf, penjanje po stenama i ronjenje. Ima puno lepih taverni.

Plaža Glifada se nalazi na zapadnoj obali. Nagrađena je plavom zastavicom, a izuzetno popularna po velikoj plaži sitnog zlatnog peska. Iznad nje se uzdižu litice sa kojih je pogled na mali zaliv fantastičan. Može biti malo hladno kad zaduva zapadni vetar. U blizini plaže je planinsko selo Pelekas, poznato po izuzetnim panoramama pri zalasku sunca. Restorani i taverne se nalaze u sklopu hotela i privatnih vila.

U mestu Gouvia postoje vrlo lepe plaže. Gouvia se nalazi na istočnoj obali u središtu malog, skoro zatvorenog zaliva. Ovo mesto ima ponešto za svakoga. Tu su mirna i usamljena mesta na brdima, a u samom gradu noću trešti život. Ima nekoliko što peščanih, što šljunkovitih plaža. Mogućnosti za sportske aktivnosti su široke. Odlične tavern služe dobre lokalne specijalitete.

Kalami je jedna od plaža sa najlepšim predelima. Plaža je šljinkovita, plićak je dugačak,a u blizini su redovno usidrene male lađe. Kalami je pravo ribarsko selo okruženo maslinjacima. Kaminaki je je plaža koja se nalazi u podnožju maslinjaka i limunovih padina. Šljunak na plaži se stapa sa zeleno-plavim plićakom savršenim za decu. Postoje dve lepe taverne i sportske aktivnosti na vodi.

Na jugu Krfa se nalazi plaža Kavos. Ona je duga, peščana i gleda na brda kontinentalne Grčke. Voda je vrlo plitka. Ima puno taverni i restorana koji češće služe brzu hranu i britanska jela no grčke spsijalitete. Plaža Komeno se nalazi na malom poluostrvu između grada Krfa i Ipsosa. Okružena je šumovitim padinama i ima prelepe panorame. Komeno je tiha i mirna plaža. Tu je ustvari nekoliko manjih peščanih plaža i dva bazena. Veliki hoteli nude smeštaj, a ima i par taverni.

Izleti

Prva topla preporuka za izlet onima koji se nađu na Krfu je ostrvo Kefalonija koje je sa Krfom povezano svakodnevnim jeftinim letovima. Plaže Kefalonije su prelepe, planinske i brdske staze za šetnju vrlo prijatne, a panorame vrlo lepe. Po ostrvu se pruža mnoštvo vinograda. Glavni grad je Argostoli. Pored njega, vredna su posete još mnoga manja mesta kao npr. Asos, Fiskardo i Sami. Kefalonija je inače najveće jonsko ostrvo.

Severno od Krfa nalazi se najsevernije jonsko ostrvo Erikousa. Ono je vrlo blizu Krfu, te ima status opštine ostrva Krfa. Erikousa ima samo jedan grad i na nju bi trebalo obavezno da dođu ljubitelji prirode, željni da istražuju puste i prelepe plaže ovog malog ostrva.

Na severozapadu od Krfa nalazi se malo ostrvo Othoni koje je najzapadnije jonkso ostrvo i takođe važi za krfsku opštinu. Ima 700 stanovnika. Pored divnih peščanih plaža ovo ostrvo krije pećinu Aspros Amos za koju su vezane mnoge legende. Pontikonisi je malo ostrvo koje zbog svog oblika nasi naziv Mišje ostrvo. Glavna atrakcija na njemu je manastir Pantokrator.

Ostrvo koje bi trebalo posetiti po svaku cenu je Zakontos. On je treće po veličini jonsko ostrvo. Ima nebrojeno mnogo rajsih peščanih plaža, puno zelenila, kristalno čistu vodu i u poslednje vreme postaje turistički centar Grčke. Zakintos je poznat po izuzetno lepim mestima za ronjenje. Pošto na Zakintos dolazi većinom mlađa populacija, provod je zagarantovan i vredi izleta.

Ako vas put nanese na Krf, nikako nemojte propusti da odate počast srpskim vojnicima koji su sahranjeni na ostrvu Vido, udaljenom od grada Krfa 15 minuta vožnje brodićem. Ako vam je do zabave, za vas radi grčki Diznilend – Akvapark sa brojnim zabavnim sadržajima. Park zauzima površinu od 75.000 kvadrata. Još jedna lepa porodična zabava jeste razgledanje podvodnog sveta. „Kalipso star“je brod koji će vas povesti na to nezaboravno putovanje, a postoji i program sa roniocem i morskim lavovima koji čine posebnu atrakciju.