KOVAČICA – IDVOR – ZRENJANIN – KAŠTEL EČKA

KOVAČICA – IDVOR – ZRENJANIN – KAŠTEL EČKA

TERMIN: 08.08.2020.

Polazak iz Kragujevca  u 7h ,autobusko stajaliste kod Lidla ,vožnja do Kovačice,
Kovačica predstavlja centralno mesto života Banatskih Slovaka, a poznata je po naivnom slikarstvu njegovih žitelja koji slikaju čarobne prizore iz svog detinjstva i mladosti, svoju okolinu, ovdašnje ljude za vreme rada i odmora u raznim seoskim prilikama, koje se vezuju za navike i običaje, duboko uronjene u narodni slovački folklor. Poseta Galeriji naivne umetnosti i Spomen domu Martina Janoša, jednog od najznačajnijih autora naivnog slikastva.
Polazak ka Idvoru. Idvor je rodno mesto poznatog srpskog naučnika Mihajla Pupina. Poseta muzeja Mihajla Pupina i njegove rodne kuće. Danas se u Idvoru nalazi zavičajni kompleks Mihajla Pupina koja obuhvata njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i narodni dom, kao i crkva u kojoj je kršten Pupin. Pupinovi nаjznаčаjniji pronаlаsci su izloženi u stаroj zgrаdi osnovne škole u Idvoru u koju je Pupin išаo, а kojа dаnаs predstаvljа muzej. Svoje najznačajnije otkriće Pupin je kao patent prijavio 19. 6. 1900. godine. Ovaj njegov pronalazak odnosi se na poboljšanje prenosa telefonske komunikacije na velike daljine. Prijavljen pod naslovom “Tehnika smanjenja električnih talasa i aparata za to”, danas poznat kao PUPINIZACIJA, označio je revoluciju u telefonskim prenosima na velike daljine.. Za svoja otkrića iz oblasti fizike Pupin je 1920. godine primio najveće američko priznanje – Edisonovu medalju. Kolumbija univerzitet odužio se Pupinu tako što je 1958. godine ustanovio nagradu sa njegovim imenom.
Nastavak putovanja do kaštela Ečka. Na 60 kilometara severno od Beograda i svega 7 km od Zrenjanina, u selu Ečka, nalazi se dvorac „Kaštel“, građen u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine.Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju dvorca 29. avgusta 1820. svirao je čuveni Franc List.Danas je ovo staro zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u objekat koji će svojim gostima pružiti nezaboravan odmor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću. Organizovan kolektivni ručak u kaštelu (vojvođanski gulaš sa testeninom, salata, hleb, desert ili bečka šnicla sa krompirom).
Nastavak putovanja do Zrenjanina, najvećeg i glavnog grada Banata, smeštenog na obali reke Begej. Najstarije vesti o Bečkereku u pisanim izvorima potiču iz 14. veka. Tačnije, ostalo je zapisano da je naselje Bečkerek postojalo već tada, o čemu svedoči diploma budimskog kaptola od 10. jula 1326. godine. Sudeći Bečkerek je tridesetih godina XIV veka bio osrednje selo.
Od nastanka pa do sredine 16. veka je bio pod Ugarima i srpskim despotima, Stefanom Lazarevićem i Đurđem Brankovićem. Turci su gospodarili tvrđavom sve do njenog rušenja 1701. godine, a proterani su iz Bečkereka 1716. godine, od strane austrijske vojske. Nakon toga, Austrija pristupa kolonizaciji ovih krajeva naseljavajući Srbe iz Potisja, Mađare i Nemce. Na našem izletu čućete zašto se i od kada Banaćani nazivaju lale.
Na centralnom Trgu uočićete ponos grada, nekadašnji Županijski dvor, koji danas predstavlja Gradsku kuću. Ovo reprezentativno zdanje iz 1820. godine delo je Josipa Fišera. Hol zgrade čine vitraži koji personifikuju Moć, Pravdu i Mudrost.Većinu zgrada u starom jezgru grada početkom 20- tog veka izgradili su bogati trgovci poput velelepne Bukovčeve palate iz 1905. Godine. Centrom dominira višespratna zgrada „Vodotoranj“ izgrađena 1964. godine.
Pešačka tura centralnim gradskim trgom i slobodno vreme do polaska za Kragujevac.

Povratak za Kragujevac oko 21h.

Cena po osobi : 1.720,00 dinara

Cena po osobi sa ulaznicama I ruckom u Kastelu Ecka :2.820,00

CENA PO U cenu je uključeno:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima
 • Usluge licenciranog turističkog vodiča
 • Ručak u kaštelu Ečka (vojvođanski gulaš sa testeninom, salata, hleb, desert ili bečka šnicla sa krompirom).
 • Troškovi organizacije putovanja
 • Ulaznice u Kovačici – Galerija naivne umetnosti i spomen dom Martina Jonoša, Spomen kompleks Mihajla Pupina i Kaštel Ečka

U cenu nije uključeno:

 • Individualni troškovi
 • Piće tokom ručka
 • PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 20-50 PUTNIKA.U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.
  Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu.
  Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Prema Zakonu o turizmu izlet ne podleže pobavezi garancije putovanja.
 • Uz ovaj program vaze Opsti Uslovi putovanja TA MOJA TRAVEL DOO. OTP 232/20 kategorija licence A 20